14-05-2018

Ultimatum cao Rijk verlopen, acties volgen

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is niet tegemoetgekomen aan de looneis van de vakbonden inzake een nieuwe cao Rijk. Ze heeft geen 3,5% loonsverhoging over voor haar eigen ambtenaren. De bonden hadden haar twee weken geleden daartoe opgeroepen in hun ultimatum. In haar reactie schrijft de minister dat ‘er een gat zit tussen de financiële mogelijkheden en de eisen die worden gesteld’. Ze doet nog steeds geen enkel bod.

Minachting voor eigen personeel

‘Dit is een minachting voor het eigen personeel’, stelt Jorick de Bruin, onderhandelaar namens CNV Overheid mede namens AC Rijksvakbonden, FNV Overheid en CMHF. ‘We zijn al sinds december in onderhandeling. Al die tijd heeft de werkgever niks op tafel gelegd. Het kabinet roept andere werkgevers op tot loonsverhoging, maar geeft zelf niet thuis. Na bijna een half jaar praten wordt er nog steeds geen bod gedaan.’

Acties volgen

Nu het ultimatum is verlopen, volgen er acties. Er zijn al veel gezamenlijke actiecomités gevormd. De eerste actievergadering wordt deze week al gehouden bij de Inspectie SZW. Ook staan er werkonderbrekingen gepland bij de Belastingdienst en de douane. Andere diensten, zoals de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), volgen later met stiptheidsacties. Houd vanaf deze week de site vakbond in actie in de gaten voor een planning van acties.

De cao liep af op 31 december 2017 en geldt voor 118.000 Rijksambtenaren.