09-10-2019

Bonden roepen minister op matje voor afluisteren WODC-medewerkers

CNV Overheid, FNV Overheid, Justitievakbond Juvox en de CMHF zijn geschokt en verontwaardigd over de berichtgeving in NRC en Nieuwsuur, dat de klokkenluidster en twee vertrouwenspersonen in de WODC-kwestie maandenlang zijn afgetapt door de Rijksrecherche. Dat gebeurde zelfs op het moment dat de vrouw door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werd geprezen, omdat zij in 2013 aan de bel had getrokken over misstanden op zijn departement.

De klokkenluidster, onderzoeker bij het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, deed dat vanwege het onder druk zetten door ambtenaren om kritiek te verwijderen uit een onderzoek naar het drugsbeleid van toenmalig Justitieminister Ivo Opstelten.

Ambtenaren die de klok luiden verdienen bescherming en waardering. In dit geval lijkt het er meer op dat zij verdachten waren, omdat de minister aangifte had gedaan van mogelijk lekken. De veiligheid van ambtenaren is in het geding, wanneer dit draconische instrument wordt gebruikt. Een intimiderend en buitenproportioneel gedrag van het ministerie tegenover de eigen ambtenaren.

Als gezamenlijke bonden eisen we van de minister op heel korte termijn een gesprek en harde maatregelen, zodat dit niet meer gebeurt. Wij stellen ons voor dat een dergelijk gesprek uiterlijk begin volgende week plaatsheeft.