28-06-2019

Cao-akkoord voor gemeenteambtenaren: 6,25 procent loon erbij

Het is toch nog gelukt! CNV heeft samen met FNV en CMHF op vrijdag 28 juni een principeakkoord gesloten met de VNG voor de nieuwe cao Gemeenten. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25%. De salarissen gaan in vier stappen omhoog: per 1 oktober 2019 met 3,25%, 1% per 1 januari 2020, 1% per 1 juli 2020 en 1% per 1 oktober 2020.

Daarnaast krijgt iedereen die op 28 juni 2019 in dienst was, een eenmalige uitkering van 750 euro. Dit ter compensatie voor de cao-loze periode vanaf 1 januari 2019. ‘De gemeentemedewerkers krijgen zo de financiële waardering en beloning waar ze recht op hebben,’ aldus CNV Overheid-bestuurder Juan Schot. De cao heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021.

Ziektekosten

Een lang gekoesterde wens van de bonden gaat in vervulling: de tegemoetkoming van de ziektekosten geldt voortaan voor alle medewerkers en niet meer alleen voor mensen met een bepaalde ziektekostenverzekering. Dit kan bijna 300 euro per jaar uitmaken.

Vitaliteitsbeleid

Ook is de VNG akkoord gegaan met de eis dat er voor alle gemeenten een vitaliteitsbeleid in de cao moet komen, zodat medewerkers gezond aan het werk zijn en blijven. Voor de uitwerking van het vitaliteitsbeleid, willen de partijen gebruik maken van afspraken in het pensioenakkoord. ‘Hoewel we niet een zogenaamd generiek generatiepact hebben kunnen afspreken, denken wij met deze afspraak het laatste noodzakelijke zetje te geven aan de gemeenten die tot de dag van vandaag hebben nagelaten om tot een degelijk beleid te komen,’ zegt Schot.

Hoger loonbod door acties

In april en in mei hielden de vakbondsleden al een aantal acties bij de VNG om met een goed bod voor de cao over de brug te komen. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat alle gemeenteambtenaren nu kunnen profiteren van het bereikte resultaat. Kortom: lid worden en onderdeel zijn van CNV Overheid loont!

De gemaakte cao-afspraken worden nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Na hun akkoord wordt de cao van kracht.