16-11-2020

Oplossingen CNV belangrijk bij start POK-onderzoek

Kennis ambtenaren zelden benut bij nieuw beleidVandaag beginnen de verhoren van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen (POK). De commissie doet onderzoek naar de problemen die zijn ontstaan rondom de fraudeaanpak bij kinderopvangtoeslagen. CNV Overheid vraagt daarom aandacht voor de uitkomsten van de CNV-enquête. 

Oplossingen CNV

Het doel van de commissie die vandaag begint, zo vatte voorzitter Chris van Dam (CDA) samen, is om te onderzoeken “wie op welk moment wat wist” van de misstanden bij de Belastingdienst rondom de uitvoering van de kinderopvangtoeslagen. Maar de commissie trekt geen conclusies en doet geen aanbevelingen. Daarom blijft CNV Overheid aandacht vragen voor de uitkomsten van de CNV-enquête. De vakbond heeft daaruit ook oplossingen gedestilleerd en als position paper gepresenteerd. Hoe het nu startende parlementaire onderzoek ook afloopt, deze zouden een grote rol moeten spelen bij het voorkomen van affaires als die rond de kinderopvangtoeslagen en grote fouten en misstanden bij andere uitvoeringsinstanties.

Onderzoek commissie Uitvoeringsorganisaties

CNV Overheid heeft in de afgelopen maanden meegewerkt aan het onderzoek van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties. Daarin verwoordde projectleider Loek Schueler de uitkomsten van een enquête onder CNV-leden (met als de grootste groep respondenten leden werkzaam bij de Belastingdienst). De belangrijkste uitkomst van deze enquête is dat er niet genoeg wordt geluisterd naar de medewerker op de werkvloer en de kennis van ambtenaren niet of nauwelijks wordt aangesproken.

De verhoren van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen zullen tot 26 november duren. Er worden veel hoge ambtenaren en verantwoordelijke politici verhoord. De volledige lijst van ondervraagden per dag vind je hier. Daarna zal de Tweede Kamer in januari debatteren over het verslag dat van de verhoren is gemaakt.